Iskolai kiállítások

Az én színes üvegablakom

szinesablak palyazat 1 20180216 1554598375


A karácsony előtti hetekben a Sztehlo Lili Kulturális Egyesület pályázatot hirdetett „AZ ÉN SZÍNES ABLAKOM – Sztehlo Lili üvegfestő színpompás ablakai nyomában” - címmel a XII. kerület általános iskolásainak. A versenyfeladat a Szent Erzsébet-ablak vázlatainak újraszínezése volt. A verseny kiírásával az egyesület célja egyrészt az volt, hogy felhívja a figyelmet a festett üvegablakokra, különös tekintettel a városmajori templomban láthatókra, másrészt, hogy gyűjtést szervezzen a háborúban elpusztult ablakok egyikének, a Szent Erzsébet-ablaknak rekonstrukciójára. A kiállítás és a rajzverseny által népszerűsíteni kívánták a kezdeményezést, mellyel a templom újabb lépést tehet hajdanvolt szépségének helyreállítása útján.
A pályázatra különböző iskolákból 129 tanuló készített pályamunkát, melyeket a Barabás Villában állítottak ki, Sztehlo Lili eredeti munkái mellett. A feladatot nem csupán szakmailag éreztem fontosnak, de a hely szelleme is ihletően hatott, hiszen mégiscsak a „mi templomunk”-ról van szó. Ez is magyarázza, hogy iskolánkból két csapat is nevezett.
Az egyik csapatunk (Nagy Borbála, Nemes Hajna, Rébay Boglárka, Rédei Nóra, Vikár Zsófia, Kontra Katalin, Wehner Janka, Göblyös Zita, Kováts Luca, Balics Réka, Takács-Váry Zita, Juhász-Matafán Júlia) második helyezést ért el, míg a másik (Antus Kinga, Buzinkay Réka, Harsányi Viola, Karádi Regina Szabó Róza, Benedek Borbála, Bisztray Flóra, Hergár Júlia, Salamin Emese, Szalontai Júlia) is becsülettel helytállt.
Kétféle papíron dolgoztunk, a sárga papírra készült „üvegablakok” a tört napfény hangulatát kívánták érzékeltetni, olajpasztellal színeztünk.
A pályázatra készülő csapatok helyezésén, eredményén messze túlmutat az a példaértékű közösségi szellem és egymásért vállalt áldozatkész, fegyelmezett munka, amely a felkészülés időszakát áthatotta és jellemezte. A rendkívül szűkre (január 10-re) szabott pályázati határidő, a programokban hagyományosan gazdag adventi és karácsonyi időszak, az ezek miatt gyakorta elmaradó szakórák és szakkörök emberfeletti munkát követeltek az eredetileg öt fős, hivatalosan benevezett csapatok tagjaitól. Pályamunkánk sikeres megvalósulása mind reménytelenebbnek látszott január közeledtével, amikor az osztályközösségek egy emberként álltak támogató erejükkel a nevezett csapatok mögé. Különleges élményt szereztek egymásnak így diákjaink, akik tevékenységükkel átélték az együtt végzett alkotás – az ún. modern ember életformájából mind inkább kiszoruló – közösségépítő nagyszerűségét.

 

A képekre kattintva nagy méretben is megtekinthetők.